Welke muurklimmen?

Wandklimmen is een sport die een door de mens gemaakte creatie is; muurklimmen is een geminiaturiseerde vorm van rotsklimmen, waarbij de deelnemers kunstmatige oppervlakken beklimmen die zijn gemaakt van hout of andere materialen en zowel binnen als buiten zijn gebouwd. Klaar om de kneepjes (of de stenen) te leren tijdens het rotsklimmen? NYC heeft uitstekende faciliteiten waar je je kracht kunt testen en je hoogtevrees kunt verpletteren. Als yoga in NYC en schilderachtige hardlooproutes niet genoeg zijn, kies dan voor een avontuurlijke manier om strakker te worden, die je spieren traint zonder het plezier op te offeren. NYC heeft tal van boulderplekken buiten en binnen die je leven zullen verlevendigen.

Of je nu een lage inzet wilt, goedkope klim in een van de vele NYC-parken die geweldige dingen bieden om buiten te doen, of als je de volwaardige sportschoolervaring wilt met lessen, touwen en harnassen, hier zijn de beste plekken om te gaan rotsklimmen in NYC. Zoals je zou verwachten, is indoor klimmen (ook bekend als sportschoolklimmen) ontstaan door buiten klimmen. Klimmers wilden een manier om klimspecifieke bewegingen te trainen, zelfs tijdens natte of winterse seizoenen. Halverwege tot eind 1900 begonnen klimscholen als eenvoudige houten constructies in kelders en garages.

De hoge muren zonder touwen zijn bedoeld voor loodklimmen (of gewoon, „leiden”). Loodklimmen is een geavanceerde vorm van klimmen die kennis en technische expertise vereist, en die ook grotere risico's met zich meebrengt dan toplijnen. Bij loodklimmen begin je met het touw op de grond. Terwijl je de muur opklimt, klem je het touw aan de metalen clips die om de 5 tot 10 voet hangen, waardoor de val die je elke keer dat je klemt effectief wordt verkleind.

Als je valt als je bijvoorbeeld 7 voet boven de laatste clip bent, val je de 7 voet naar de clip en 7 voet onder de clip. Dus hoewel je maar 7 voet touw boven de laatste bescherming had, is de totale afstand die je valt 14 voet (exclusief touwrek). De sensatie van de mogelijke watervallen is opwindend, maar het gevaar kan heel reëel zijn. Als je een klim wilt leiden, overweeg dan om een les te volgen in de sportschool of een mentor te zoeken.

In anderhalf decennium dat we betrokken waren bij de sport, hebben we nog nooit iemand een helm zien dragen tijdens het binnenshuis klimmen. Dat gezegd hebbende, je kunt zeker je hoofd stoten in een klimhal, en vooral bij loodklimmen. Als je een leiband neemt met je been achter het touw, kan het touw je ondersteboven omdraaien, waardoor je hoofd in contact komt met de muur. Als je geen helm draagt (wat je waarschijnlijk niet bent), wees dan extra voorzichtig met je voetenwerk.

Pas op voor hielhaken of andere zijwaartse lichaamsposities aan de bovenkant van boulderwanden, vooral als er grote grepen onder je uitsteken. En als je liever voorzichtig bent, hebben we hier een uitgebreide lijst gemaakt van onze favoriete klimhelmen. Hoewel de sportschool een uitstekende locatie is om je vaardigheden te oefenen en enkele van de fijne kneepjes van zekeren, boulderen en loodklimmen te leren, is er geen officieel toelatingsexamen dat je kunt afleggen om te zeggen dat je zeker klaar bent om buiten te klimmen. Buitenklimmen is een prachtig tijdverdrijf en een prachtig avontuur.

Het enige toelatingsexamen dat ertoe doet, is het jouwe. Zorg ervoor dat je weet wat je doet en waarom je het doet. Welke knopen leg je vast aan je bovenste touwankers? Waarom? Gebruikt u vergrendelende karabijnhaken op het masterpoint? Weet jij hoe je ankers moet reinigen? Weet u zeker dat u veilig de helling van de route kunt beklimmen waarop u zich bevindt? Ben je er zelfs zeker van dat je op de route zit die je wilt beklimmen?. Zoals ik al eerder zei, is boulderen wanneer je zonder touw op en rond een rotswand klimt.

Faciliteiten die zijn uitgerust met een muur voor wandklimmen hebben meestal een aantal gecertificeerde kliminstructeurs. Boulderen betekent eigenlijk gewoon klimmen op veel kortere muren met dichtere crashpads eronder en vereist alleen schoenen, geen harnas; je kunt het volledig solo doen, dus misschien wil je op de muur springen en het eens proberen als je er voor het eerst aankomt. Om natuurlijke rotswanden te simuleren, kunnen sommige klimwanden zelfs realistische kliffen, uitsteeksels, onderhangen en spleten hebben. De meeste klimmers die op touwen klimmen, dragen een kleine hoeveelheid krijt bij zich op hun harnas om hun handen herhaaldelijk te drogen als ze de muur beklimmen.

Maar wat bedoelen ze? Wanneer je een klimhal binnenloopt, zie je waarschijnlijk een aantal kortere (10 tot 15 voet) muren en hogere (25 tot 50 voet) muren. In een sportschool is het meestal het gemakkelijkst om te beginnen met toproping en vervolgens te leren klimmen als je eenmaal comfortabel aan de muur zit. Een automatische zekering is een apparaat dat aan de bovenkant van de muur is verankerd en automatisch speling opneemt tijdens het klimmen. De muren hier zijn kort genoeg dat er geen harnassen of touwen nodig zijn, en u kunt er zeker van zijn dat de zachte rubberen mulch uw val comfortabel zal vangen.

Zodra zekeraar en klimmer veilig zijn vastgebonden en elkaars werk hebben gecontroleerd, stellen kliminstructeurs voor om slechts een paar meter de muur op te gaan en dan los te laten, zodat je kunt ervaren hoe het touw je kan vasthouden. Een van de coolste dingen van klimmen is dat in tegenstelling tot andere sporten of activiteiten waarbij je echt een bewegingspatroon moet leren voordat je het kunt doen, de beweging behoorlijk intuïtief is; je kijkt naar een muur met een heleboel handgrepen, en je lichaam weet gewoon wat je moet doen om naar de top te komen. Governors Island heeft al een indrukwekkende speeltuin (inclusief glijbanen voor volwassenen), maar het herkenningspunt biedt een vrij nieuwe attractie, Adventures at Governors Island, waaronder een klimmuur in de westelijke ontwikkelingszone van het eiland nabij Liggett Terrace. De klimmer en zekeraar binden zich zoals gewoonlijk vast, maar de klimmer moet het touw vastklemmen op regelmatig uit elkaar geplaatste punten op de muur terwijl ze klimmen.

Als je in een grotere klimhal bent geweest, heb je misschien een stuk hoge muur gezien zonder touwen aan de bovenkant. .