Welk hout is het beste voor klimrek?

Selwood klimrekken worden al vele jaren gemaakt van ceder (cunninghamia lanceolata) vanwege de natuurlijke gunstige eigenschappen van het hout, waardoor het ideaal is voor buitenspeeltoestellen. Als algemene regel geldt dat behandeld multiplex de beste houtsoort om te gebruiken voor een klimmuur thuis is. Behandeld multiplex is relatief licht en biedt de nodige sterkte, stijfheid en duurzaamheid die nodig zijn voor zowel binnen- als buitenklimwanden. Het meest voorkomende hout is structureel multiplex.

Ze worden verkocht in vellen van 2.400 mm bij 1.200 mm. De aanbevolen en veilige houten paneeldikte is 17 mm. Jungle Gym klimrekken en speelhuisjes zijn gemaakt van hoogwaardig hout afkomstig uit Noord-Europese bossen. Hout van naaldboomsoorten zoals dennen, sparren en douglasspar wordt gebruikt.

Correct gesneden, deze houtsoorten zijn het ideale materiaal voor het bouwen van stevige, duurzame producten. Gezien deze eigenschappen, naast de natuurlijke schoonheid van dergelijke bossen, zijn deze houtsoorten perfect voor het bouwen van veilige, sterke en elegante klimrekken, speelhuizen en schommelsets. De hoogte van je klimmuur hangt grotendeels af van de ruimte die je beschikbaar hebt en het type muur dat je van plan bent te bouwen. Als u erover nadenkt om een klimmuur in uw huis te bouwen, zou dit prima moeten zijn; echter, onjuiste vochtigheid kan schade aan het hout veroorzaken.

Door velen gezien als de 'op een na beste' optie voor de standaard, 'klassieke' optie van een houten klimrek, worden metalen frames over het algemeen als minder wenselijk beschouwd dan hun houten tegenhangers. Sommige klimruimsets zijn ontworpen om in een bepaalde volgorde te worden opgesteld, die vervolgens kan worden gebruikt of genegeerd, afhankelijk van de route die je probeert te beklimmen. Afhankelijk van de gewenste functie van je doe-het-zelf klimmuur, zul je moeten beslissen in welk deel van je huis je hem wilt bouwen. Als u op zoek bent naar iets kosteneffectiever voor volwassenen, of op zoek bent naar meer technische training, kunt u overwegen om de Atomik-klimrekken aan te schaffen.

Je zult je houten klimrek regelmatig moeten controleren op splinters, maar ze kunnen gemakkelijk worden verzorgd met een beetje schuurpapier. Hier onderstrepen we de sterke en nadelen van zowel houten klimrekken als metalen klimrekken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen waar u en uw kinderen jarenlang van zullen profiteren. Hoewel Redwood ook hout van goede kwaliteit is, is het duurder en voor weinig extra echte waarde. Het is bekend dat boulderen crashpads behoorlijk zwaar worden voor veel klimmers wanneer ze ze naar afgelegen bouldervelden slepen.

Zoals hierboven vermeld, moet de klimmuur sterk genoeg zijn om het gewicht van de klimmer vast te houden en te voorkomen dat de grepen eruit trekken. Er zijn twee opties die je hebt als het gaat om het kopen van klimgrepen: opschroefbare en vastgeschroefde klimgrepen. Het is niet ongebruikelijk om houten klimrekken te zien die zijn opgebouwd uit 2 x4 of 2 x6 balken, op zichzelf - of aan elkaar gelijmd om een dikker effect te geven. Als je een klimmuur van hout wilt bouwen, kun je kiezen tussen multiplex of OSB (oriented strand board).