Waarom klimmen goed voor je is?

Klimmen versterkt je handen en onderarmen, biceps, schouders, nek, vallen, bovenrug, lats, onderrug, buikspieren, bilspieren, dijen en kuiten. Je hele lichaam, inclusief cardiovasculaire systemen, heeft baat bij rotsklimmen. Rotsklimmen vult ook de prestaties in andere sporten aan en verhoogt deze. Gratis multisportdekking voor meer dan 200 sporten In 2002 viel Craig van 100 voet tijdens een klim en liet zijn been 18 maanden later amputeren.

Sindsdien is hij de eerste geamputeerde geworden die Yosemite's El Capitan in minder dan 24 uur beklom en tweevoudig bronzen medaillewinnaar op de Wereldkampioenschappen Paraclimbing. Klimmen bouwt je uithoudingsvermogen op wanneer je bewegingen keer op keer herhaalt, gedurende langere tijd. Als je regelmatig klimt, hetzij in de sportschool of buiten op je plaatselijke rots, zul je moeite hebben om geen deel uit te maken van de klimgemeenschap. Alex Metcalfe is de oprichter van winkel voor rotsklimuitrusting Ungraded en is een fervent liefhebber van boulderen.

Sinds klimmen populairder is geworden, is er een toename geweest in de hoeveelheid onderzoek die kijkt naar de effecten van klimmen op een persoon. In aanvulling op, er zijn veel meet-up groepen op sociale media die op zoek zijn naar andere gelijkgestemde klimmers, zodat het gemakkelijk is om andere klimmers te ontmoeten en te leren kennen. Bekijk deze video van Howcast waarin wordt uitgelegd hoe je verschillende klimproblemen kunt oplossen op basis van je lichaamstype. Omdat je niet meteen luxe apparatuur nodig hebt, kan iedereen naar een plaatselijke sportschool komen en beginnen met klimmen.

Rotsklimmen is een fysiek en mentaal veeleisende sport, een sport die vaak de kracht, het uithoudingsvermogen, de behendigheid en het evenwicht van een klimmer test, samen met zijn of haar mentale controle. Of je nu een beginner bent of een klimveteraan, je zult een gemeenschap van nieuwe vrienden vinden die de muur naast je beklimmen terwijl je je fitnessdoelen nastreeft. Balans is dus een veel gebruikte vaardigheid tijdens het klimmen, die je door voortdurende klimtraining zult opbouwen en er beter in zult worden. Het maakt niet uit hoeveel je traint of traint, er is altijd een klim die moeilijker is dan je kunt bereiken.

Net als bij meditatie kan klimmen leiden tot „flow state” -ervaringen door mindfulness zonder stil te zitten. Het kan een gevaarlijke sport zijn en kennis van de juiste klimtechnieken en het gebruik van gespecialiseerde klimuitrusting is cruciaal voor het veilig afleggen van routes. Al het reiken, strekken en klimmen dat gepaard gaat met het schalen van een indoor klimmuur kan je algehele flexibiliteit en bewegingsbereik drastisch verbeteren, wat op zijn beurt helpt om je lichaam een slank, strak uiterlijk te geven. Of je nu een doel hebt bereikt, vriendschappen hebt gesloten met andere klimmers - of beter nog, iets hebt bereikt met een medeklimmer - rotsklimmen kan je zelfvertrouwen op veel manieren vergroten.