Hoe helpt klimmen bij de emotionele ontwikkeling?

Leren omgaan met angst en stress bij het uitvoeren van moeilijke taken. Zelfredzaamheid ontwikkelen terwijl ze zelf werken om een klimmer op te schalen. Klimmen speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden bij jonge kinderen. Een studie van PlayCore vond bewijs dat klimmen op jonge leeftijd helpt bij het aanscherpen van ruimtelijk en directioneel bewustzijn, en ook fysieke vaardigheden zoals balans, hand- en voetcoördinatie en behendigheid verhoogt.

Rotsklimmen voor kinderen kan ook helpen bij de emotionele ontwikkeling omdat het gevoelens van zelfvertrouwen en onafhankelijkheid vergroot. Ze worden aangemoedigd en gedwongen om harder hun best te doen en hun angsten te overwinnen. Met deze positieve versterkingen zullen kinderen die rotsklimmen waarschijnlijk extravert worden en minder bang zijn om beoordeeld te worden. Soms als kinderen het halverwege opgeven, kun je ze ook aanmoedigen met een beloning van hun favoriete zelfgemaakte chocolade-bananenmuffins of cartoon daarna.

Als we klimmen, moeten we vertrouwen hebben in onszelf en in onze partners, erop vertrouwen dat onze tenen aan de minuscule voet aan de grond blijven en dat onze zekeraar ons niet zal laten vallen als we vallen. Escalando Fronteras (EF) gebruikt deze lessen om zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te ontwikkelen bij risicojongeren. Een goede balans is een belangrijke voorwaarde voor bijna elke grove en fijne motoriek. Klimmen helpt kinderen om balans te ontwikkelen door hun kern en grote spiergroepen te betrekken.

Klimmen in de natuurlijke omgeving zorgt voor extra uitdagingen. Opstapstenen zijn zelden plat, boomtakken zijn er in alle verschillende breedtes en hoogtes, rotsen kunnen glad zijn. De natuurlijke omgeving kan ook bevorderlijk zijn voor fantasierijk spel als we ons voordoen als onverschrokken ontdekkingsreizigers - het oversteken van door krokodillen geteisterde wateren, of schipbreukelingen die in boomhutten leven. Ze zijn ook actief geweest in Libanon als onderdeel van het Rolling Rock-project, dat kliminterventies biedt via een mobiele klimmuur.

Rotsklimmen is een sport die uitdagend maar buitengewoon lonend kan zijn voor kinderen, maar met de juiste uitrusting en instructie kunnen zelfs kleine kinderen leren rotsklimmen. De Zwitserse organisatie ClimbAid bevordert volgens hun website „de fysieke en psychosociale ontwikkeling van vluchtelingen door middel van klimmen. Goede klimvaardigheden zijn belangrijk voor alle kinderen, omdat ze hierdoor fysiek actief kunnen zijn en sociaal kunnen communiceren op de speelplaats. De 16 weken durende studie liet de helft van de 47 deelnemers regelmatig klimmen, terwijl de andere helft diende als niet-klimcontrole.

Het eerste dat de meeste kinderen nodig hebben voordat ze gaan rotsklimmen, zijn schoenen met kleverige rubberen zolen die rotsen goed vastpakken. Als je andere ideeën of verhalen hebt om te delen over de voordelen van klimactiviteiten, laat dan een reactie achter. Andere schoolsystemen hebben dit voorbeeld gevolgd door hun oude curricula van de gymklas te ruilen met activiteiten zoals klimmen. Kinderen moeten ook een lange broek of panty dragen in plaats van een korte broek om schaafwonden op hun benen te voorkomen; dit soort kleding mag geen manchetten hebben, omdat deze vast kunnen komen te zitten in scheuren in de rotsen terwijl bergbeklimmers opstijgen.

Ik vroeg me af hoe degenen die in oorlogsgebieden wonen gezond blijven na al het trauma dat ze hebben meegemaakt; Ik vroeg me af of ze zoiets hebben als klimmen om ze opnieuw te centreren. Brisa ging van een hypergereserveerd kind, nauwelijks in staat om met haar eigen moeder te praten, naar iemand die oogcontact kan maken en openlijk kan spreken na regelmatige klimuitstapjes met groepen kinderen met vergelijkbare achtergronden. Als je met anderen klimt, kun je in je eigen tempo bewegen en ze in hun eigen tempo laten bewegen terwijl je nog steeds geniet van elkaars gezelschap. Als je kinderstoelen en tafels hebt, maak dan een hindernisbaan, voeg dan wat handdoeken of kussens op de grond toe als stapstenen - klim erdoorheen, omhoog, over maar val niet in de „rivier” (maak de afstand tussen objecten net ver genoeg weg om balansvaardigheden uit te dagen).

De studie toonde aan dat slechts twee uur na het klimmen de capaciteit van de deelnemers voor werkgeheugen met 50 procent was toegenomen.