Waarom doen klimmers solo vrij?

Dit verwijst naar duizenden meters in de lucht klimmen, alleen, zonder harnas, touw of andere veiligheidsuitrusting. Er zijn maar weinig professionele klimmers die „gratis solo's” riskeren, zoals het bekend is in de klimgemeenschap. Velen van hen zijn tijdens het proberen gestorven. Maar Honnold beklimt langere en moeilijkere routes dan iemand eerder voor mogelijk had gehouden buitenaards genoemde routes zoals Cosmic Debris, Astroman en Heaven.

Hij beklimt ze ook in recordtijd. Honnold zegt dat hij ongeveer een derde van zijn inkomen uitgeeft aan zijn NGO. Vijf jaar geleden zou hij al 50.000 dollar hebben gedoneerd. Soms doet hij ook mee, zoals te zien is op de homepage van de Honnold Foundation waar Honnold zonnepanelen installeert op modderhuisdaken in Angola.

Dus, wat is het verschil tussen vrij klimmen en vrij solo spelen? Gratis solo spelen betekent klimmen zonder touw om je te vangen als je valt. Vrij klimmen betekent dat je een touw draagt om je te vangen, maar je gebruikt geen kunstmatige middelen om je te helpen de muur te beklimmen. Solo bevrijden is je dicht bij de natuur voelen, gehecht aan de rots, en een vleugje absolute vrijheid ervaren. Maar het is een lang leerproces, waarbij zowel fysieke als mentale training betrokken zijn.

De prijs die je moet betalen voor de geringste mislukking is het leven zelf. Vorig jaar waren Honnold en Tommy Caldwell, een andere elite-klimmer ter wereld, bijvoorbeeld de eersten die de Fitz Traverse voltooiden, een reeks van zeven met ijs bedekte granieten torenspitsen in het zuiden van Patagonië. Michael Reardon, goede vriend en een klim (solo) partner van John Bachar, was filmproducent en voormalig speler in een heavy metal band die in klimmen kwam en een zelfaangewezen professionele solo-klimmer werd. Gratis sterfgevallen door solo-klimmen komen niet vaak voor, maar ze komen wel regelmatig voor, zelfs voor de beste gratis solo-klimmers.

Een andere manier waarop een vrije solo-klimmer na de klim naar beneden kan komen, is door weer op de grond te abseilen. Alain Robert is een andere Franse klimmer die bekend staat om zijn solo's in de Verdon, zoals te zien was in de documentaire Alain Robert uit 1991 en solo integral. Wanneer een vrije solo-klimmer te maken heeft met een gemakkelijkere klim in een enkele worp, is het afdalen van de route een uitstekende optie. Omdat de meeste solo-klimmers alleen uitgaan met de bedoeling dat anderen het niet zien, is de exacte oorzaak van de val meestal niet duidelijk, of was de route niet bekend.

Deze methode kan lastig zijn voor een vrije solo-klimmer, omdat hij een touw moet meenemen om de eenvoudige reden dat dit nodig is tijdens de afdaling door abseilen. Michael Reardon was een van de beste gratis solo-klimmers van zijn tijd - en de ongebonden stijl is waar hij voor klom. Dit haalde een deel van het plezier uit de sport, en dus begonnen klimmers op zoek te gaan naar nieuwe manieren om zichzelf uit te dagen. Maar hoe komen vrije solo-klimmers naar beneden? Laten we hieronder zien hoe vrije solo-klimmers na de klim naar beneden komen.

Voor de klimmers hieronder is gratis solo's een aspect in een mozaïek van klimervaringen en prestaties. Ook gebruiken vrije solo-klimmers deze methode meestal als de rots schoon is en geschikt is voor abseilankers. Afdalen is zeer ongebruikelijk op technische downklimroutes omdat het erg gevaarlijk kan worden voor de klimmer.