Belemmert rotsklimmen de groei?

Omdat hun sportspecifieke training met hoge impact begint vóór de puberteit, en ze een duidelijke achterstand kunnen vertonen in de groei van de beenlengte. Als hun trainingsbelasting wordt verminderd (d.w.z. ze stoppen terwijl ze nog een tiener zijn), kan er een inhaalgroei zijn, maar dit is misschien niet voldoende om hun volledige genetische potentieel te compenseren. Zelfs de klimcultuur kan een bedreiging vormen voor de gezondheid van jonge atleten.

Een studie uitgevoerd door de Amerikaanse onderzoeker Phillip Watts, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Northern Michigan University, ontdekte dat jonge competitieve klimmers meestal korter waren en minder lichaamsvet hadden dan andere atleten. Morrison ziet het rapport als verontrustend bewijs dat jongeren zichzelf mogelijk verhongeren voor de sport. De afdeling Trauma en Orthopedische Chirurgie in Duitsland deed een onderzoek naar jonge volwassen bergbeklimmers (14-16 jaar oud) om te bepalen of hun vingerbeenderen zouden veranderen naarmate ze langer klommen. Wat ze ontdekten was dat jongvolwassenen minder snel luisterden naar medisch advies over terughoudendheid in termen van hoe vaak en hoe hard ze trainden, dus ze hadden meer kans op fysieke schade in termen van letsel.

Dit leidde soms tot permanente misvorming als gevolg van een toename van botafzetting in het gebied dat overbelast werd. Hun uiteindelijke conclusie was dat „Klimmers ouder werden. Klimmen speelt een sleutelrol bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden bij jonge kinderen. Een studie van PlayCore vond bewijs dat klimmen op jonge leeftijd helpt bij het aanscherpen van ruimtelijk en directioneel bewustzijn, en ook fysieke vaardigheden zoals balans, hand- en voetcoördinatie en behendigheid verhoogt.

Helmen moeten worden gedragen, niet alleen voor vallen, maar omdat een losse rots die naar beneden valt veel schade kan toebrengen aan de zachte schedels van een kind. Het moet rug- en zijbescherming bieden en de bovenkant van het hoofd beschermen. Winkels voor klimspullen hebben vaak een sectie voor verzending of uitwisseling van uitrusting, in de winkel of online, waar tweedehands schoenen beschikbaar kunnen zijn. Dezelfde cognitieve functies die betrokken zijn bij het oplossen van puzzels en het gebruik van logica spelen een rol als het gaat om klimmen.

Word lid van Outside+ om het tijdschrift Climbing te krijgen, toegang tot exclusieve inhoud, duizenden trainingsplannen en meer. U moet de etiquette van de sportschool en basisveiligheidsregels bijbrengen, terwijl u uw kind ook de vrijheid geeft om te verkennen en te klimmen. Als je pijn hebt, is er iets mis en moet je je klimniveau aanpassen en je handen laten rusten. Dit is het moment om kinderen te krijgen in professionele coachingprogramma's die de fysieke, mentale en emotionele concepten binnen het klimmen integreren.

Het is normaal om een klimmaatje te horen volhouden over hun kleine gestalte en hoe het hen in het nadeel brengt. Dat komt omdat je hersenen klimstructuren behandelen als een reeks problemen die je moet overwinnen. Onderzoekers ontdekken steeds vaker de waarden van een van de meest ontwikkelingsbelangrijke vormen van spelen: klimmen. Klimmen op jonge leeftijd leert kinderen zich aan te passen aan nieuwe of onbekende omgevingen, en moedigt het stellen van doelen, vastberadenheid en planning aan.

Audry Morrison, een in het VK gevestigde voedingsdeskundige die co-auteur is van studies naar klimprestaties en blessures bij kinderen, zegt dat jonge klimmers een kans hebben op grote prestatieverbeteringen tijdens hun groeispurt, die meestal tussen de 12 en 16 jaar toeslaat. Wanneer kinderen samen klimmen, ze gebruiken dezelfde sociale en coöperatieve vaardigheden die ze later in hun leven zullen gebruiken met vrienden, op school en op het werk. Maar biedt lang zijn echt zoveel voordeel en vice versa, weerhoudt kort zijn mensen er echt van om terug te klimmen? Chris Sharma was 14 toen hij de eerste beklimming maakte van Necessary Evil (5,14c), toen de moeilijkste klim in de Verenigde Staten.