Hoe heten de dingen op klimwanden?

Een klimgreep is een gevormde greep die meestal aan een klimmuur wordt bevestigd, zodat klimmers deze kunnen grijpen of erop kunnen stappen. Op de meeste muren zijn klimruimen gerangschikt in paden, routes genoemd, door speciaal opgeleide routesetters. Krimpen en chips zijn over het algemeen kleine, dunne klimgrepen. Chips zijn meestal voet aan de grond, maar kunnen ook worden gebruikt voor handen op geavanceerde klimroutes.

Dit soort grepen wordt zelden gevonden op beginnersroutes vanwege een grotere behoefte aan kracht en solide techniek. Laybacks worden meestal gebruikt op aretes. Een arete is wanneer de hele muur stopt of een relatief scherpe hoek heeft en je de rand van de muur kunt pakken zoals je in de video kunt zien. Ik noem dit de „permanente bewaarplicht”.

Deze worden met 2 tot 5 schroeven op de muur geschroefd en je moet ze allemaal verwijderen als je de grip wilt veranderen of de greep wilt verplaatsen. Het cruciale aan het beklimmen van hold-prijzen is dat hoeveelheid niet noodzakelijk prijs betekent. Een verpakking van 30 houders kan goedkoper zijn dan een verpakking met 15 houders van dezelfde harskwaliteit. Het is omdat de prijs van een hold wordt bepaald door het gewicht of „de hoeveelheid hars die nodig is om de hold te maken.

Dus als de ruimen in een pakket van 30 houders kleiner zijn, wegen ze minder. Nu zijn goedkopere of kleinere grepen niet ideaal omdat ze te klein zijn voor beginners en alleen bedoeld zijn voor gevorderde klimmers. Klimwanden voor boulderen zijn minstens 10ft hoog, terwijl de toplint begint bij 20ft en gemiddeld naar minstens 30ft - 40ft gaat. Loodklimwanden hebben ook minstens 25-40 voet aan klimmen.

En overhangende muren hebben niet veel hoogte nodig als de hoek goed is. Denk idealiter minder na over de hoogte van de muur en meer over de variëteit erin. Je kunt maar zoveel doen met een 14ft hoge verticale muur. Maar een 10ft hoge muur met 3-4ft overhangende helling onder een hoek zou een klimgenot zijn.

Als de hoogte minder dan 10ft is, bouw hem dan gewoon buiten het huis. Krimpen zijn een van de meest voorkomende grepen die je buiten en in de sportschool zult zien. Afhankelijk van uw vermogen en de grootte van de krimp, moet u mogelijk een open hand, een halve krimp en een volledige krimp gebruiken. Veel klimmers gebruiken elke keer dat ze op de muur springen een volledige krimp, maar deze strategie verhoogt het risico op vingerblessures.

Het is belangrijk om de open hand en halve krimp onder de knie te krijgen en alleen een volledige krimp te gebruiken als dit absoluut noodzakelijk is. Krimpen zijn een van de zwaardere soorten klimgrepen die je tegenkomt. Een krimp is meestal klein, dun en onregelmatig gevormd en wordt vaak gebruikt als voetsteunen aan het begin van een route of op dwarswanden. Deze uitdagende grepen vereisen een goede kracht en techniek om onder de knie te krijgen, omdat ze een vrij klein positief voordeel bieden om mee te werken.

Dit is het soort greep waar echte rotsklimhelden op gedijen. Zakken met één vinger leggen de meeste druk op uw handen en moeten altijd met uw sterkste vinger worden beklommen. Om deze klimgrepen aan te pakken, moet je wrijving gebruiken die wordt gecreëerd door het oppervlak van je hand, dus hoe meer van je hand je op de greep kunt komen, hoe beter. Wanneer je aan een zware klim in een bocht werkt, kan het een geweldige manier zijn om uit te rusten en wat energie terug te krijgen.

Moderne klimgrepen zijn meestal gemaakt van polyurethaan, hetzelfde spul dat je gebruikt om skateboardwielen te maken. Old school klimgrepen werden vroeger gemaakt van rots, hars en zelfs hout, maar veel van deze materialen waren moeilijk te bouwen of versleten gemakkelijk. De meeste klimgrepen zijn gestructureerd om de grip en het gevoel weer te geven dat je krijgt door op rots te klimmen en worden zelfs gepolijst en glad als er te veel mensen op zijn geklommen, net zoals echte rotsklimgrepen dat doen. Knijpklimgrepen vereisen een ton grijpkracht en zullen waarschijnlijk een beetje ongemakkelijk aanvoelen om te klimmen.

Dit is een veel minder gebruikelijke greep, maar je begint ze meer te zien met de opkomst van competitieklimmen. Markeren kan bij veel dingen helpen, maar de belangrijkste zijn om je heup in de muur te balanceren en op te sluiten. Voor meer informatie over klimtechniek en vaardigheidsontwikkeling, bekijk rotsklimtechniek - hoe, de basisprincipes en oefeningen. Klimgrepen zijn niet zo duur gezien hun duurzaamheid en gebruik, zelfs als je de niet-giftige polyurethaanhars krijgt - de premium klimgrepen.

Als er geen regelmatige grepen aan zijn bevestigd, zoek dan naar een positieve rand die je kunt vinden en beklim ze als een randgreep met je armen gestrekt en indien nodig een krimpgreep. Een volume is een grote geometrische vorm, meestal opgebouwd uit karton of glasvezel, waar vaak boutgaten in zitten die kunnen worden gebruikt om gewone klimgrepen aan te bevestigen. Omdat je tegen de muur klimt, is het contra-intuïtief om erover na te denken om je hand op een greep te leggen met je handpalm naar boven gericht, maar dit kunnen enkele van de beste grepen zijn op een route en geweldige rustposities. Handgrepen en voetsteunen voor boulderen, ook wel klimhandgrepen en voetsteunen genoemd, zijn die plasticachtige grepen die aan de klimwanden van bouldersportscholen zijn bevestigd.

Probeer met je armen gestrekt te klimmen in plaats van gebogen wanneer je een insnijding of kan bereikt, omdat dit vermoeidheid vermindert en je meer energie geeft voor latere bewegingen op de route. .