Welk hout is het beste voor een klimmuur?

Als algemene regel geldt dat behandeld multiplex de beste houtsoort om te gebruiken voor een klimmuur thuis is. Behandeld multiplex is relatief licht en biedt de nodige sterkte, stijfheid en duurzaamheid die nodig zijn voor zowel binnen- als buitenklimwanden. Als algemene regel geldt dat hardhout met een rechte nerf en uniforme textuur de beste houtsoort is om te gebruiken voor klimgrepen. Sterker hardhout zoals esdoorn en walnoot is het beste voor dunne plooien en ingesneden grepen.

Zwakkere hardhoutsoorten zoals kersen, els en populier zijn het beste voor slopers en plattere grepen. BC-kwaliteit is prima en structureel hetzelfde als AC. Fineervlakken zullen er in feite voor zorgen dat grepen draaien, tenzij je het multiplex schildert omdat het oppervlak zo glad is. Dit is misschien duidelijk en ik heb de gids van Metolius niet gelezen, maar hang je lakens horizontaal (loodrecht op je 2X6's) voor de sterkste multiplexoriëntatie.

Multiplex keuze? We raden aan om een minimale dikte van 17 mm multiplex te gebruiken voor uw muur. Structureel multiplex is het beste en wordt geleverd in platen van 2400 x 1200 mm. De meeste instelgeleiders raden meer dan 15 ft lbs koppel aan bij het aandraaien van de bout op een klimgreep, wat goed werkt als je massief Baltisch berkenmultiplex en T-moeren met brede flens hebt. Rotsklimmen is een gevaarlijke sport en je bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en veiligheid tijdens het klimmen.

Sommige internetbronnen bevelen OSB aan voor klimwanden voor thuis vanwege de kostenbesparingen (de helft van de kosten van multiplex). Uitkiezen welk type hout voor de ruimen moet worden gebruikt, is een belangrijk onderdeel in dit proces en wordt vaak over het hoofd gezien. Dit is de meest gebruikte methode in de VS en het gemakkelijkste type constructie om een klimmuur aan te bevestigen. Gebruik ten minste 10 gauge houtschroeven die twee keer zo dik zijn als uw multiplex of meer, bevestig uw multiplex van onder naar boven aan uw frame.

Kortom, er zijn drie verschillende houtkwaliteiten die van invloed zijn op hoe goed het zal presteren als klimgreep. Kijk op craigslist voor mensen die klimwanden en grepen verkopen, en onthoud een sluitring onder de bout als je je eigen grepen bouwt. Het is zwakker dan de twee vorige opties, dus je moet dikker gaan, minstens een volle ¾ als je wilt dat volwassenen op de muur klimmen, en je wilt je steunen iets dichter bij elkaar plaatsen. Betonnen muren zijn superstevig en vormen geweldige steunen voor een klimmuur thuis, maar ze zijn iets moeilijker om mee te werken.

Nu het frame klaar is, moet je gaten in het multiplex boren en de t-moeren plaatsen waarmee je de grepen aan je muur kunt bevestigen. We hebben schema's, boodschappenlijstjes en gedetailleerde bouwinstructies om het bouwen van een rotsklimmuur zo soepel mogelijk te laten verlopen. We bespreken enkele van de belangrijke, specifieke dingen die je moet weten om met vertrouwen een bouldermuur of klimmuur te bouwen.