Zijn klimmuur?

Sommige zijn bakstenen of houten constructies, maar op de meeste moderne muren is het meest gebruikte materiaal een dikke multiplexplaat met gaten erin geboord. Onlangs zijn ook gefabriceerd staal en aluminium gebruikt. De muur kan plaatsen hebben om zekertouwen te bevestigen, maar kan ook worden gebruikt om loodklimmen of boulderen te oefenen. Hoe worden klimwanden geconstrueerd? De meeste klimwanden beginnen met een op maat gemaakte stalen (soms houten) bovenbouw om de klimwanden te ondersteunen.

De structuur wordt vervolgens bedekt met panelen die het klimoppervlak worden; deze panelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en afwerkingen. Elk paneel heeft een rooster van t-moeren (schroefdraadmoeren) waarmee u modulaire klimgrepen aan de muur kunt vastschroeven. De eerste keer dat ik als volwassene naar een klimhal ging, voelde ik me een bezoeker van een andere planeet. Terwijl ik zag hoe de instructeur die mij en een groep andere fitnessredacteuren de juiste touwtechniek leerde een gecompliceerde knoop binden en deze in één moeiteloze beweging om hun harnas lussen, was ik me er terdege van bewust dat ik absoluut geen idee had wat ik aan het doen was.

Het enige waarvan ik aannam dat ik erachter kon komen, was hoe ik mijn harnas toch moest aantrekken, je stapt erin als een broek, maar het bleek dat ik het achterstevoren droeg, wat ik me pas realiseerde toen een andere instructeur het opmerkte en zachtjes op mijn fout wees. Elke opwinding die ik voelde over het proberen van een nieuwe sport werd volledig overschaduwd door het feit dat ik duidelijk en totaal niet voorbereid was op een situatie die erg riskant leek. Een automatische zekering is een apparaat dat aan de bovenkant van de muur is verankerd en automatisch speling opneemt tijdens het klimmen. Een van de coolste dingen van klimmen is dat in tegenstelling tot andere sporten of activiteiten waarbij je echt een bewegingspatroon moet leren voordat je het kunt doen, de beweging behoorlijk intuïtief is; je kijkt naar een muur met een heleboel handgrepen, en je lichaam weet gewoon wat je moet doen om de top te bereiken.

Wat ik altijd ervaar, is dat ik ermee moet stoppen bij het klimmen lang voordat mijn benen en rug moe worden, omdat mijn handen en onderarmen hun limiet hebben bereikt. Eigenaren van sportscholen, facility managers, Fortune 500-bedrijven en huiseigenaren vertrouwen op Eldorado om hun boulder- en rotsklimmuren te ontwerpen, te produceren en te installeren. Zoals ik al eerder zei, is boulderen wanneer je zonder touw op en rond een rotswand klimt. De fitnesslessen, de yogaruimtes en de sauna's van Brooklyn Boulders en Salt Pump Climbing zijn veilige havens voor acrofobe mensen.

De belangrijkste oorzaak van ongelukken met klimwanden is overweldigend het gevolg van menselijke fouten, maar af en toe kan uitval van apparatuur tot verwondingen leiden. Misschien vreemder dan het gevoel van het dragen van een harnas is het gevoel voor het eerst in klimschoenen te glijden. Het beklimmen van kunstmatige muren, vooral binnenshuis, is veel veiliger omdat ankerpunten en ruimen steviger kunnen worden bevestigd en de omgevingsomstandigheden kunnen worden gecontroleerd. Maar als je touw wilt toppen, dat wil zeggen, hoog wilt klimmen terwijl je een touwensysteem gebruikt om te voorkomen dat je valt, moet je worden afgesteld.

Ooit een nichesport, wordt indoor rotsklimmen steeds meer mainstream, mede dankzij faciliteiten zoals Brooklyn Boulders, dat ook sportscholen heeft in Brooklyn, Chicago en Somerville, Mass. Het is belangrijk dat het personeel toezicht houdt op alle klimactiviteiten om ervoor te zorgen dat de regels worden gehandhaafd en dat alle klimmers veilig klimmen. De grootste buitensportklimfaciliteit ter wereld voor de padvinders van Amerika Bechtel Summit Reserve. Met gefabriceerde stalen of aluminium wanden wordt een technisch industrieel bevestigingsmiddel gebruikt om klimgrepen vast te zetten.

Het eenvoudigste type muur is van multiplexconstructie, in de volksmond in de klimgemeenschap bekend als een 'houtachtig', met een combinatie van vastgeschroefde grepen of schroefgrepen.