Waarom beginnen klimcijfers met 5?

De evolutie van klasse 5-beoordelingen Om de moeilijkheidsgraad van een route verder te definiëren, wordt een subclassificatiesysteem van letters (a, b, c of d) gebruikt voor beklimmingen 5, 10 en hoger. En ter info, het Yosemite Decimal System (YDS) is niet uitsluitend een topbeoordelingssysteem voor touwen. En er staat een vijf vooraan, want dat geeft de technische details van de klim aan. Het sorteersysteem van de Sierra Club gaat van klasse 1 (een goed onderhouden pad lopen) naar klasse 5 (technisch rotsklimmen).

De onderverdeling van klasse 5 in cijfers helpt ons granulariteit te geven aan de moeilijkheidsgraad van de klim - een belangrijke taak als we zowel 5,0 als 5,15d onder dezelfde overkoepelende klasse hebben. Alle klimcijfers beginnen met het cijfer vijf. Het wordt gebruikt om je te laten weten dat je op een echte rotsklim zit en niet op een enge wandeling. Als het aantal minder dan vijf is, ga je niet rotsklimmen.

Ga terug naar de grond en begin opnieuw. Niet alleen bestaat rotsklimuitrusting niet goed, evenmin het concept van „rotsklimmen”, laat staan moeilijkheidsgraden. Voor meer informatie over klimmen, bergen en andere buitenavonturen, bekijk de links op de volgende pagina. Hulpklimmen en verschillende vormen van ijsklimmen vereisen ook beoordelingen voor zowel de veiligheid als de integriteit van de sport.

Deze klimmer kiest de voortdurende ijsstroom, maar ze kunnen ook een gemengde route nemen door de blootgestelde rots in het midden van het frame te beklimmen en vervolgens over te gaan in de stalactieten erboven. Onthoud echter dat dit nog steeds bergbeklimmen is, dus zelfs een cijfer dat ik klim zal moeilijker zijn dan wandelen op een vlakke ondergrond. Het begrijpen van de nuances van rotsklimbeoordelingen, zowel indoor klimcijfers als buitenklimcijfers, kan je wat meer inzicht geven in het kiezen van beklimmingen en zal het praten over klimmen met andere klimmers ook een stuk gemakkelijker maken. Veel klimmers van Olympisch kaliber sturen 9a of harder, maar het komt zelden voor dat klimmers die niet betaald worden om het te doen.

Dit was nodig omdat een contingent topatleten als nooit tevoren de grenzen van het klimmen verlegde. We willen de beste klimmers bouwen bij Sportrock; het gebruik van het circuitbeoordelingssysteem zal een omgeving creëren waarin klimmers meer gefocust zijn op het beheersen van het klimmen en niet op het cijfer. Maar wat gaat er in klimcijfers, en waarom bevatten ze zo vaak zoveel letters en cijfers? Klimmen zit vol technisch jargon, en het kan ontmoedigend lijken om de afkortingen te decoderen. De hulpschaal beschrijft de moeilijkheidsgraad van elke klim waarbij de leider kunstmatige methoden gebruikt om vooruitgang te boeken.

De indoor klimbranche werkt voortdurend aan het vaststellen van nieuwe industrienormen om nieuwe klanten beter aan te spreken. IJsklimmen is precies hoe het klinkt als klimmen op pilaren of ijsmuren, meestal van kwel of bevroren watervallen. Maar soms kan het te moeilijk - of te gevaarlijk - zijn om een klim te proberen zonder het gebruik van gereedschap en klimhulpmiddelen. Het A-systeem wordt gebruikt voor algemene hulpklimmen, terwijl het C-systeem wordt gebruikt om wat bekend staat als een schone klim te beoordelen, of een klim die is voltooid zonder het gebruik van een hamer.