Is 5, 11 een goed klimcijfer?

Ja, het beklimmen van een 5, 11 is iets waar je trots op moet zijn. Als je 5, 11 kunt beklimmen, sta je normaal gesproken in de top 40% van de klimmers in je sportschool. Het duurt meestal ongeveer een jaar klimmen om sterk genoeg te zijn om een 5, 11 te sturen. Een 5,11 kunnen beklimmen is goed en betekent dat je een bovengemiddelde klimmer bent.

De gemiddelde vrijetijdsklimmer zal niet consistent routes kunnen beklimmen die harder zijn dan 5,10d. Competitieve collegiale klimmers kunnen gemiddeld tussen 5,11a en 5,12b klimmen. Een klimmer met grote wijsheid zei ooit dat als je 5,11 kunt beklimmen, je zowat elke berg, klif of muur ter wereld kunt beklimmen. Als ruwe richtlijn wordt het bereik van 5,6 tot 5,8 graden over het algemeen beschouwd als klimmen op beginnersniveau.

Mijn paradigma draaide om - ik kon niet geloven waar ik echt op kon staan, en er ging een heel nieuw rijk van klimmen voor me open. Dus als je leert hoe je de klimschaal moet lezen en gebruiken, onthoud dan dat cijfers niets meer zijn dan de beste gok van de setter of eerste ascensionist over hoe moeilijk de klim is. Een geblazen voet en een grote zweep bij mijn eerste loodpoging brachten me naar de plaatselijke klimwinkel voor een paar goede rockschoenen. Rotsklimmen is een gevaarlijke sport en je bent verantwoordelijk voor je eigen gezondheid en veiligheid tijdens het klimmen.

Misschien wil je sterker worden, je techniek verbeteren, genieten van de gemeenschap of een specifieke klim naar buiten sturen. Het beoordelingssysteem voor touwroutes bedoeld voor traditionele beklimmingen houdt specifiek rekening met de vrijmoedigheidsfactor van elke route. De + in Franse cijfers is een extra niveau van specificiteit waarmee klimmers hun beklimmingen nauwkeuriger kunnen beoordelen. De YDS is ontwikkeld door leden van de Sierra Club in de jaren vijftig in Yosemite Valley en andere Noord-Amerikaanse klimgebieden.

Sportrock heeft enkele van de beste routesetters van het land en een van de weinige level 5 USA Climbing Certified Routesetters. Het klimteam van de Universiteit van Texas in Austin (UT Austin) werd geïnspireerd door het onderzoek van het klimteam van Stanford en besloot hun eigen onderzoek uit te voeren. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op hoe zowel de klimmer als de setter de klim waarnemen en beoordelen. Als vooruitgang en harder klimmen je niet interesseert, dan heeft dit hele artikel weinig zin - top rope your heart away.

Begrijp me niet verkeerd, „top-roping is een geweldige manier om op te warmen, uithoudingsvermogen te trainen en sportbeklimmingen boven je zichtlimiet te projecteren. Momenteel zijn de moeilijkste klimroutes ter wereld 5,15d beoordeeld en bestaan er momenteel slechts twee routes van deze graad. Daarom dacht ik dat het kijken naar de prestaties van collegiale rotsklimteams een geweldige manier zou zijn om te zien hoe de gemiddelde sportschoolklimmer het doet.