Waarom klimmen de beste sport is?

Het is een training die je sterke buikspieren, geweldige onderarmen, geweldige biceps en een sterke, gezonde rug geeft. Ademhaling - Studies hebben aangetoond dat rotsklimmen een uitstekende oefening is vanwege het aërobe profiel. Je ademt veel tijdens en na. Rotsklimmen is in populariteit toegenomen als zowel recreatieve fysieke activiteit als competitieve sport.

Klimmen is fysiologisch uniek omdat het aanhoudende en intermitterende isometrische spiercontracties van de onderarm vereist voor opwaartse voortstuwing. De determinanten van klimprestaties zijn niet duidelijk, maar kunnen worden toegeschreven aan trainbare variabelen in plaats van specifieke antropometrische kenmerken. Weinig impact, verbrandt calorieën, bespaart geld op gas, brengt me naar de klimhal, en zolang je niet vernielt, interfereert het niet met klimmen. Het helpt omdat zoveel bestemmingen hetzelfde zijn.

Rustdagen zijn eenvoudig, stap gewoon op de fiets. Er is zoveel kern betrokken bij mountainbiken dat het ook je spiergroepen helpt. Mijn probleem met mountainbiken is jouw reactie. De seizoenen en bestemmingen overlappen elkaar, dus ik kan het een of het ander doen.

Gratis multisporthoes voor meer dan 200 sporten Heel eenvoudig, rotsklimmen biedt van alles. Dus als je erover denkt om het uit te proberen, heb je de juiste keuze gemaakt. Hier zijn 7 geweldige voordelen van rotsklimmen. Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt natuurlijk af van je leeftijd, geslacht en lichaamstype.

Maar onderzoek van de Charles Universiteit in Praag, Tsjechië heeft uitgewezen dat, zelfs als een persoon van 155 pond een paar inkepingen onder de „maximale inspanning” klimt, hij of zij tussen de acht en 10 calorieën per minuut zal verbranden. Dat komt neer op tussen de 480 en 600 calorieën per uur. Om deze cijfers in context te plaatsen, zitten er 550 calorieën in een Big Mac. Dus als je ongeveer een uur of langer klimt, heb je waarschijnlijk een hele Big Mac afgebrand.

Dat is een leuke gedachte, is het niet? Dit laat gewoon zien hoe veeleisend - en lonend - rotsklimmen is. In 2002 viel Craig van 100 voet tijdens een klim en liet 18 maanden later zijn been amputeren. Sindsdien is hij de eerste geamputeerde geworden die Yosemite's El Capitan in minder dan 24 uur beklom en tweevoudig bronzen medaillewinnaar op de Wereldkampioenschappen Paraclimbing. Oké, klimmen is dus niet de goedkoopste sport ter wereld, maar ook niet de duurste.

Voor degenen die graag één zijn met de natuur en liefhebbers zijn van panoramische uitzichten, biedt het klimmen naar de top van kliffen in bijvoorbeeld Krabi je de kans om de bezienswaardigheden te zien die anders niet toegankelijk zouden zijn voor niet-klimmers. Als u een potentiële echtgenoot of een zakenpartner wilt testen, kan rotsklimmen dienen als een goed filter om te zien wie de echte keeper is. Deze resultaten zijn het enigszins oneens met de bevindingen van Billat et al,5, omdat ze suggereren dat, naarmate de klimmoeilijkheid toeneemt, er een verhoogde afhankelijkheid is van aëroob metabolisme. Onderzoeken die hebben geprobeerd spiervermoeidheid na het klimmen te kwantificeren, zijn beperkt tot maatregelen voor maximale vrijwillige samentrekking van de onderarmmusculatuur door handgreepdynamometrie.

Opgemerkt moet worden dat de bloedlactaatconcentraties lager zijn bij klimmen dan bij activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Je angsten onder ogen zien, succes visualiseren en je volledig inzetten voor de klim waarop je zit, zijn allemaal nodig om je moeilijkste projecten te sturen. Het is belangrijk om te benadrukken dat die onderzoeken die het zuurstofverbruik (V̇o) tijdens het klimmen hebben gemeten, „hele lichaam V̇o2 aan de mond hebben gemeten, en de relatieve bijdragen van de spieren van het boven- en onderlichaam moeten nog worden gedifferentieerd. Klimmers klommen op of nabij hun maximale vermogen in deze studie, en proefpersonen waren bekend met de klimroutes.

Rotsklimmen geeft je niet alleen een endorfineboost, een adrenalinestoot en een gevoel van onoverwinnelijkheid, het geeft je de perfecte gelegenheid om jezelf te testen in verschillende omgevingen. Voor klimmers om hun prestaties en de moeilijkheidsgraad van een klim te meten, wordt een systeem van klimcijfers gebruikt. Zowel klimmen als boulderen, de naam voor klimmen op lage rotsformaties zonder touw, omvatten „bijna de spieren van het hele lichaam”, zegt Jiří Baláš, een faculteitsonderzoeker en docent aan de Karelsuniversiteit in Praag, Tsjechië, die onderzoek heeft gedaan naar klimmen. Of je nu een doel hebt bereikt, vriendschappen hebt gesloten met andere klimmers - of beter nog, iets hebt bereikt met een medeklimmer - rotsklimmen kan je zelfvertrouwen op veel manieren vergroten.

Aanvullend onderzoek is nodig om te beoordelen hoe specifieke klimtraining van invloed is op de klimprestaties. .